De Gouda Kaasplank

Het duurzame product van Gouda ontstaan door samenwerking en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Ontdek het verhaal

De Gouda Kaasplank - het idee en de gezamelijke uitvoering

Er is al te veel afval en gelukkig zijn er vele initiatieven om afval om te zetten in grondstof voor productie van vele nuttige producten.
Bart van Haperen een meubelmaker uit Gouda zag toch dat er in zijn omgeving nog veel te veel hout wordt weggegooid. Hout een materiaal dat van zichzelf een hele lange levensduur heeft. Doel was het laten zien dat hout een goed tweede leven kan krijgen en het voorkomen van onnodige kap. Er is toen gekeken naar de mogelijkheden om het "afval"-hout van Gouda een nieuwe leven te geven.

Dit leven is gevonden in De Gouda Kaasplank.

- Deze kaasplank is 100% gemaakt van afval/resthout afkomstig uit de stad Gouda.
- De plank is natuurlijk bedoelt als kaasplank voor de wereldberoemde kaassoort Gouda.
- En met de naam Gouda wordt ook het samenwerkingsverband tussen de ondernemers uit Gouda die dit product mogelijk maken benadrukt.

Ambachtelijk en lokaal gemaakt

Duurzaamheid zit niet alleen in het gebruik van de grondstof, maar ook in de manier van verwerken van deze grondstof. De Gouda Kaasplank wordt volledig lokaal gemaakt met lokaal materiaal en zorgt hiermee voor een zeer kleine CO2 footprint. In onze werkplaats wordt tevens continu gelet op het besparen van energie.

De Gouda Kaasplank wordt op een ambachtelijke manier en grotendeels met de hand gemaakt.
De samenstelling van de planken wordt door middel van persoonlijke selectie en met oog voor detail gedaan. Kleur en patroon combinaties van het hout worden op creatieve wijze gecombineerd waardoor er unieke planken ontstaan.
Het maken van een kaasplank begint met het zoeken van het juiste hout. Een groot stuk hout, of meerdere stukjes hout, met een vakkundige blik wordt het hout geselecteerd. Om zoveel mogelijk hout te behouden en zelf zo min mogelijk afval te produceren wordt het hout gebruikt zoals het is, natuurlijke "foutjes" zoals knoesten of butsjes mogen voorkomen. Het beschikbaar gestelde materiaal bepaald door afmetingen en beschadigingen hoe het toegepast kan worden.
Voor onze maker geeft het aangeleverde materiaal inspiratie die waar mogelijk gebruikt wordt in het maken van deze unieke kaasplanken.

De Gouda Kaasplank - 30x20cm

De unieke, duurzaam en lokaal gemaakte kaasplank.

Voorzien van uniek logo en 100% duurzaam product

29,90

De Gouda Kaasplank - 40x20cm

De unieke, duurzaam en lokaal gemaakte kaasplank.

Voorzien van uniek logo en 100% duurzaam product

37,50
-->

Onderhoudsadviezen

De Gouda Kaasplank is een natuurlijk product. Met onderstaande tips blijft de plank zo lang mogelijk mooi en functioneel:

Niet in de vaatwasser doen! Na gebruik met een vochtige doek afnemen en op de kant laten drogen. Geen agressieve schoonmaakmiddelen gebruiken en regelmatig insmeren met een laagje olie. Olie zorgt voor bescherming van het hout. De planken maken heel wat mee. Ze komen steeds in contact met voedsel, water en door de temperatuurverschillen is er sprake van uitzetten en inkrimpen.
Olie dringt in het hout en voorkomt dat water kan binnendringen, maar tegelijk zorgt het ervoor dat hout kan blijven ademen. Daardoor gaat je snijplank langer mee. Olie is gemakkelijk aan te brengen door dit met een schone niet pluizende doek in te wrijven. Nagenoeg iedere natuurlijk olie kun je gebruiken lijnzaadolie, olijfolie, zonnebloemolie. Afhankelijk van de gebruikte olie kan de plank wat donkerder of geler worden.
Omdat olie een natuurproduct is, loop je geen risico op het inslikken van giftige stoffen. Het is daarom een betere oplossing dan kunstmatige coatings en middeltjes waarmee je je snijplank zou kunnen beschermen.

Restmateriaal

Verwerken

Verlijmen


Deelnemers

In en Om 't Huis - Interieurbouw / Meubelmaken
Kringloopwinkels van Midden Holland

Terug naar boven